Eilen tuli Valamon kirjakerhosta nunna Ksenian toimittama kirja Serafim Sarovilaisesta.
Kaiken hälinän ja kaaoksen keskellä voin syventyä nyt pyhittäjän elämään ja ladata akkujani viisaudella ja ymmärtämyksellä. Olen lukenut viime aikoina muita kirjoja osana "maallistumisprojektiani" eikä niissä mitään vikaa ole, mutta nyt kaipaan jotain, jotain... Jotain ortodoksista. En ole päässyt kirkkoonkaan aikoihin - bensan hinta ja ainaiset huolet pitävät meidät kotona. Pian pääsemme kuitenkin Valamoon lepäämään, toivottavasti kolmen viikon kuluttua.
1899726.jpg
Edellisessä paketissa luki päällä Hali! Nyt luki Valoa! Valoa! Valoa! Ken lieneekään näitä postittanut (minulla on oma epäilykseni :)) on osunut suoraan sydämeeni. Kiitos siitä. Valoa tarvitaan, haleja myös.

Kaipaan kirkkoon, ehtoolliselle, tämä arkinen hyörinä ja vaikeudet ottavat voimille mutta muistan välillä ristiä itseni ja kiittää Jumalaa että yhä olemme tässä. Pyydän Jumalanäidin suojelusta ja esirukouksia että jaksaisimme, vaikka vain tunti kerrallaan - päivä kerrallaan on jo hieno saavutus.

Näin yöllä pitkän kansoitetun unen: olin eksynyt romaniperheen kotiin ja siellä oli melkein kaikki kiellettyä (vaikkei oikeasti olekaan) enkä osannut käyttäytyä. Olin kauhuissani kun tulin nostaneeksi ostoskassin lattialta pöydälle vaikka kukaan ei ollut näkemässä (jos Amerikasta tullutta (???) letkuissa makaavaa (???) vanhaa pappaa ei lasketa, hän makasi silmät kiinni keittiössä) ja lisäksi minulla oli ylläni vain paita ja pöksyt. Unesa oli myös ilotulitus, teatteriesitys, uimareissu, autolla kaahailua, tanssimista kahvimuki kädessä (sekin oli kiellettyä), käsien nostelua korkealle (kiellettyä), paljon pyyhkeitä joista vain yhteen sai koskea, ja hurjasti komeita nuoria miehiä ja valtavan kauniita naisia. Oli mukava herätä. Romanit tulivat uneeni eilisestä tv-ohjelmasta ja muistin etten ole aikoihin tavannut Mariaa enkä ketään muutakaan. Mitähän heille kuuluu?
***
Niitä lukemiani "maallisia" kirjoja suosittelen hanakasti muillekin: Susan Vreelandin Artemisian rohkeus, Tracy Chevalierin Tyttö ja helmikorvakoru sekä Neito ja yksisarvinen.