Selailin tuota kirjaa ja koin hassun tunteen - ikään kuin olisin nähnyt tuollaista pitsiä jossain ihan lähellä... Lanka- ja tarvikelaatikosta löytyikin joskus kymmenen vuotta sitten kirpparilta ostamani pitsikäärö, ties kuinka vanhaa tavaraa alunperin. Mitä tuosta tekisin, vai nautiskelisinko vain sen tunnusta ja tuoksusta ja ajatuksesta että Voisin tehdä vaikkapa Vaivaran puvun?
1618736.jpg

1618738.jpg

Mitä enemmän katselen feresejä, sitä houkuttelevammalta se vaikuttaa. Jospa ompelisin sellaisen itselleni, vaikken karjalainen olekaan. Käyttäväthän niitä nykyään muutkin. Mutta kansanpuvuista eniten pidän juuri virolaisista puvuista, mene ja tiedä miksi. Ehkä niiden kekseliäisyyden ja leikkisyyden vuoksi. Keski-Suomen kansallispuku tuntuu kovin kököltä (anteeksi kaikki siitä pitävät!) ja muinaispuvut ovat kovin raskaita ja turhankin juhlavia. Mutta kuolinvaatteet pitää saada ensin, juhlia voi vaikka ruusumekossa.

***
Tänään on muuten kulunut 50 vuotta skeemaigumeni, ohjaajavanhus Johanneksen kuolemasta. Onneksi on Valamon vanhuksen kirjeet meille neuvoksi ja lohduksi.